Vertrouwd geluid in een nieuw jasje
Hierbij ontvangt u de vernieuwde nieuwsbrief van Eén land één samenleving. Het symboliseert een nieuwe stap in het bestaan van de Stichting. We organiseren méér activiteiten, we laten méér van ons horen in het publieke debat en we gaan u méér informeren. Het is in deze tijd immers van het grootste belang dat de boodschap van onze Stichting gehoord wordt.
In deze nieuwsbrief leest u het verslag van de succesvolle Artikel 50 Grondwet-lezing in de Eerste Kamer. Verder starten we met een vaste rubriek “het geluid van een pleitbezorger”, waarin deze keer onze nieuwe pleitbezorger Sabri Saad El Hamus de aftrap doet. Tot slot belichten we het mooie project “As I left my fathers house” van New Dutch Connections.
Laat ons weten wat u van de vernieuwde nieuwsbrief vindt! U kunt ons altijd bereiken via info@eenlandeensamenleving.nl
Tineke Lodders-Elfferich
ARTIKEL 50 LEZING
Op 26 maart jl. organiseerde Eén land één samenleving de lezing over Artikel 50 van onze Grondwet. Dit vond plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer.
Boeiende lezing
De eerste artikel-50-lezing was een groot succes. Bijna 100 belangstellenden, waaronder veel donateurs van de Stichting, luisterden eind maart in de vergaderzaal van de Eerste Kamer naar het interessante betoog van Bas de Gaay Fortman. Om discussie over de Grondwet te bevorderen houdt Eén land één samenleving een jaarlijkse lezing over het cruciale Artikel 50 van de Grondwet: De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. “Een artikel dat ook in het Parlement zelf volslagen onbekend is”, zo zei Bas de Gaay Fortman.
De Gaay Fortman vermeldde in zijn lezing vele voorbeelden van ongrondwettig handelen waaronder de vorming van het kabinet Rutte-I, dat de fractie van Wilders liet participeren in de politieke besluitvorming terwijl die fractie “dagelijks de Artikelen 1 (discriminatieverbod), 6 (godsdienstvrijheid) en 50 (niemand uitsluiten) om zeep wil helpen”. Omdat in het Nederlandse staatsbestel alleen de regering en de Kamerleden zelf de taak hebben de grondwet te bewaken, moeten ze elkaar daarop vaker aanspreken, zo zei De Gaay Fortman. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers Knol gaven een reactie.
Foto impressie Artikel 50 Lezing
HET GELUID VAN EEN PLEITBEZORGER
Eén land één samenleving heeft tientallen pleitbezorgers. Deze bekende Nederlanders verbinden graag hun naam aan onze doelstellingen. In elke nieuwsbrief vertelt één van deze ambassadeurs waarom.
Sabri Saad el Hamus vertrok in 1978 vanuit Caïro naar Nederland en is inmiddels een gepassioneerd acteur, die speelt in films als Schnitzelparadijs en theatervoorstellingen zoals Pax Islamica.
In zijn voorstellingen maar ook daarbuiten wil Sabri een bijdrage leveren aan het verbinden van burgers met verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen. Hij ziet het met elkaar in één land samen leven als een soort huwelijk dat je aangaat. En om een huwelijk te laten slagen, moet je elkaar leren kennen. Onverschillig langs elkaar leven is niet de manier. Ook wil hij graag andere geluiden over de profeet Mohammed laten horen, om zo moslims en niet-moslims dichter bij elkaar te brengen. “Vrijwel niemand weet dat Mohammed gezegd heeft: ‘de pen is heiliger dan het zwaard’,” aldus Sabri. “Na het drama van Charlie Hebdo liep iedereen met een potlood, en toen dacht ik; ‘ja, dat zou Mohammed ook gedaan hebben’”.
Klik hier om het interview te lezen.
PROJECT IN BEELD
In elke nieuwsbrief belicht één land één samenleving een aansprekend project rond het thema “verbinding”. Deze keer: “As I left my father’s house” van New Dutch Connections (NDC).
As I left my father’s house is een op waarheid gebaseerd toneelstuk met vluchtverhalen van migranten. Het probeert parallellen te leggen tussen de vluchtverhalen uit het Jodendom, het Christendom en de Islam en die van vluchtelingen en migranten van nu.
As I left my father’s house is een theatrale handreiking aan mensen die omgaan met de verworpenen en verdwaalden in de samenleving. De voorstelling leidt tot reflectie over de relatie tussen jezelf en de “vreemde ander’. Een belangrijke uitdaging van de voorstelling is het doorbreken van isolatie en het scheppen van een nieuwe basis voor vertrouwen en dialoog. Na de voorstelling zijn er gesprekken met het publiek over de aangedragen thema’s. De soms schokkende verhalen in de voorstelling worden gebruikt om de verschillende partijen, culturen en religies te verleiden tot een betekenisvol gesprek dat dieper gaat dan het uitwisselen van beleefdheden. Voor meer informatie: zie de website van As I left my father’s house:
http://www.asileftmyfathershouse.nl/
Het theaterstuk is al op veel plekken in Nederland (vaak een kerk of moskee) opgevoerd. Stichting Eén land één samenleving wil samen met New Dutch Connections deze voorstelling op meer plaatsen laten spelen om daarmee het gesprek tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond te stimuleren. Wilt u helpen met het organiseren van deze voorstelling of wilt u de voorstelling bij u in de buurt laten opvoeren? Laat het weten via info@eenlandeensamenleving.nl
ALVAST KORT: NATIONAAL INTEGRATIEDINER
Vooraankondiging: Nationaal IntegratiedinerOp 8 oktober 2015 organiseert Eén land één samenleving voor de tweede keer het Nationaal Integratiediner in de Schilderswijk in Den Haag. Ook dit jaar weer zullen we politici in contact brengen met bewoners uit de wijk. We werken daarbij samen met Resto van Harte en met de bedenkers van het integratiediner: schoonmaakbedrijf Asito. In de volgende nieuwsbrief vindt u meer informatie over het diner en een interview met de directeur van Asito.
VAN SYMPATHISANTEN NAAR DONATEURS
Om de nieuwe impuls aan de activiteiten van de Stichting mogelijk te maken, gaat de Stichting donateurs werven. Er zijn immers financiële middelen nodig om de activiteiten uit te voeren. Ook onze sympathisanten vragen we daarom om donateur te worden. Vaste donateurs ontvangen voortaan 5 x per jaar deze nieuwsbrief en worden uitgenodigd voor de bijeenkomsten van de Stichting. Kijk op de website om vaste donateur te worden of klik hier
één land één samenlevingCommunicatie & Media
communicatie@eenlandeensamenleving.nl
www.eenlandeensamenleving.nl
www.facebook.com/eenlandeensamenleving
@1samenleving