De Werkclub is een sociale onderneming die nieuwe Nederlanders (members) helpt bij het vinden van een (start)baan. Dit doen zij door intensieve begeleiding te bieden. Deze bestaat uit het aanleren van omgangsnormen, communicatievaardigheden en het uitleggen van gebruiken op de werkvloer. Na het vinden van een startbaan zorgt de Werkclub ervoor dat haar members aan het werk blijven en zodat zij bouwen aan de rest van hun carrière. Het ultieme doel is dat de members bij hun hartbaan terechtkomen. Daarom is het motto van de Werkclub: “Van startbaan naar hartbaan”. Kijk voor meer informatie over dit mooie initiatief op www.werkclub.nl.
Sinds kort bestaat de Werkclub 1 jaar en in het kader daarvan hebben we een interview gehouden met Leo van Loon, oprichter van de Werkclub. Lees hier interview.
Interviewvragen
1. Wat is het doel van de WerkClub?
De Werkclub is een sociale onderneming. We begeleiden statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) bij het vinden én het houden van werk in Nederland. Dat doen we met een intensief programma, waarbij ‘members’ (lid van de Club ben je voor het leven bij ons!) getraind worden in bijvoorbeeld hard- en softskills, Nederlandse omgangsnormen en communicatie en gebruiken op de werkvloer. Dat is nodig om succesvol mee te kunnen doen in Nederland!
En we gaan nog veel verder om succes te garanderen. Ná het tekenen van een eerste arbeidsovereenkomst, blijven wij in beeld. We spreken regelmatig af met deelnemers en bieden ze ook een online leerprogramma. Zo zorgen we ervoor dat members ambitieus blijven en niet terugvallen op een uitkering. Tegelijkertijd kijken we met hen vooruit. We stellen de vraag: “wat wil je worden of bereiken in Nederland?”. Die vraag zorgt ervoor dat members voorbij die eerste baan kijken, zodat zij gemotiveerd blijven en doorbouwen aan hun carrière (van startbaan naar hartbaan) in Nederland. Dat is positief voor de deelnemer, maar ook voor de maatschappij. Zo dragen we met de Werkclub bij aan de bestrijding van het grote personeelstekort, besparen we op uitkeringskosten voor gemeenten en zorgen we voor optimale integratie van nieuwe Nederlanders.
2. Hoe willen jullie dit bereiken?
De Werkclub heeft al jaren ervaring met de begeleiding van statushouders (inburgering bij de Taalclub) en jongeren met een uitkering (Buzinezzclub). Die kennis is het fundament voor onze aanpak. We weten waar nieuwe Nederlanders tegenaan lopen, maar ook hoe de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw werkt. Die kennis komt terug in de trainingen en workshops. Tot slot is de uitvoerige ‘nazorg’ die wij leveren cruciaal om op tijd obstakels of kansen te signaleren. Het is belangrijk dat er stabiliteit komt in het leven van members. Alleen dan kunnen ze goed wortelen in Nederland.
Daarom zijn ook talloze vrijwilligers betrokken bij de Werkclub. Zij trekken 1-op-1 op met member als maatje of sparringpartner. Zo bieden we intensieve support op alle terreinen, tot maar liefst minimaal 3 jaar na de start bij een eerste werkgever. Bovendien werken we 100% pay-for-success. Dat houdt in dat we pas beloond worden voor onze inspanning als een member langdurig op eigen benen staat, onafhankelijk van overheid of uitkeringen.
3. Waarom is de WerkClub opgericht?
Veel gemeenten in Nederland willen het beste voor vluchtelingen en nieuwkomers in hun gemeente, maar hoe pak je dat aan? In vorige decennia was er onvoldoende oog voor goede begeleiding van nieuwe Nederlanders, met als gevolg veel uitkeringen en weinig beweging. Soms tot op de dag van vandaag. Er is vaak gedacht: “die redden het wel op eigen kracht.” Dat heeft niet goed uitgepakt, ondanks de beste bedoelingen. Dat moet en kan anders. Inmiddels weten we wat members nodig hebben om snel een plek te vinden in Nederland. Het vraagt ook om een inspanning van werkgevers: een open houding, vacatures en een eerlijke beloning. Het is niet eenvoudig, maar het is beslist mogelijk om integratie enorm te verbeteren.
4. Wat motiveert jullie?
Het geeft members veel voldoening als ze een startbaan vinden. Dat brengt stabiliteit, rust en regelmaat. Dat heeft ook effecten op de gezondheid, de taalvaardigheid en hun omgeving. Daarna groeien onze members door naar een hartbaan. Dat betekent dat ze niet alleen werken om te werken, maar ook iets gaan doen waar ze enthousiast van worden. Dat kan een droombaan zijn, of iets waar ze in het voormalig thuisland al ervaring in hadden. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld naast het werk een certificaat te halen en zo hogerop te komen. Zo motiveren ze ook anderen, door te laten zien ‘heb geduld, het is mogelijk als je doorzet’! Het is prachtig als zij het beste kunnen halen uit hun kansen in Nederland.
5. Wat zijn jullie successen?
Dat zijn er al best veel! 60-70 procent van de deelnemers uit de eerste groepen heeft een baan, leerwerkplek of opleiding gevonden. Dat zijn tientallen members die nu kunnen bouwen aan hun toekomst in Nederland. Daar zijn we trots op. We zijn pas eind vorig jaar gestart met de Werkclub. In die periode hebben we gemerkt dat er veel mogelijk is en dat veel bedrijven bereid zijn om mee te doen. Momenteel samen zijn we actief in 5 gemeenten en werken samen met tientallen werkgevers, met de ambitie om het succes onze aanpak en impact in veel meer gemeentes in Nederland aan te tonen.
6. Waar moet (nog) meer aandacht voor komen in de Nederlandse maatschappij?
Het is helaas vaak: onbekend, maakt onbemind. Dat zorgt soms voor spanningen in de samenleving. Dat vinden wij jammer. We hopen met de open houding van de Werkclub mensen in contact te brengen met onze members. Als die ontmoeting eenmaal plaats vindt zie je; we zijn allemaal hetzelfde, met dezelfde problemen, dromen en wensen. Wij geloven dat als we nu goed voor nieuwkomers zorgen, zij dat ook doorgeven aan toekomstige generaties. Dat is winst voor de gehele samenleving. De aandacht die je geeft, krijg je terug. Dat merken we iedere dag weer. We moeten het in Nederland samen doen. De Werkclub laat op microniveau zien dat het kan!