Verslag online debat
Op 12 juli jl. organiseerde Eén Land Eén Samenleving samen met de Beweging van Barmhartigheid een online debat over het terugdringen van discriminatie. Spreker was prof. Bas de Gaay Fortman. Hij liet zien dat gelijkwaardigheid en respect geen loze, mooie woorden zijn, maar dat ze echt bijdragen tot een mooiere samenleving.
De Gaay Fortman richtte zich tot de mensen voor wie tolerantie, barmhartigheid en respect jegens ‘vreemdelingen’ heel ver van hun bed liggen. De Gaay Fortman is ervan overtuigd dat er nog grotere stromen vluchtelingen naar rijke landen zullen trekken. “Het is een volstrekte illusie te denken dat de jongeren die nu in arme landen opgroeien zich erbij neer blijven leggen dat ze geen perspectief hebben op een fatsoenlijke baan en op een inkomen waarmee ze een menswaardig bestaan voor een gezin kunnen garanderen. Zij zullen steeds meer op pad gaan. En dat is overigens al dertig jaar aan de gang. We zullen die realiteit onder ogen moeten zien. Accepteer die werkelijkheid! De politiek van vandaag is irreëel!”
Bas de Gaay Fortman is opgetogen over het wereldwijde verzet van de afgelopen weken tegen racisme, blij dat juist veel jongeren eraan meededen. “En ik ben blij dat dat verzet breder is en dieper gaat dan alleen een ‘zwart’ protest: het gaat nu om allen die last hebben van dat domme begrip ‘minderheid’. Zonder racisme en andere vormen van aantasting van menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid wordt de wereld echt mooier en kunnen we kracht putten uit het samenleven van mensen met diverse culturele en etnische achtergronden. Samen leven vraagt nu eenmaal ruimte en begrip voor elkaars achtergrond en waardering voor een ieders toegevoegde waarde.”
De Gaay Fortman hield zijn pleidooi vanuit zijn enthousiasme over onze Grondwet, waarin het allereerste artikel gaat over gelijke behandeling. Bas de Gaay Fortman is hoogleraar Political Economy of Human Rights aan de Universiteit Utrecht en was jarenlang fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de Politieke Partij Radicalen (PPR). Later was hij lange tijd lid van de Eerste Kamer vanuit GroenLinks. De Gaay Fortman stond ook aan de wieg van de Stichting Eén Land Eén Samenleving en was daarvan tot vorig jaar vice-voorzitter.